Strona: Otrzymywanie i właściwości fizyczne wybranych multiferroików na bazie BiFeO3 / Katedra Fizyki i Inżynierii Medycznej

Dane kontaktowe

kf.jpg

Adres Katedry:

Politechnika Rzeszowska

Wydział Matematyki i Fizyki Stosowanej

Katedra Fizyki i Inżynierii Medycznej

ul. Powstańców Warszawy 6

35-959 Rzeszów

Obsługa Sekretariatu:

Magdalena Hendzel

pok. K-35

Tel.: +48 17 865 15 60

e-mail: m.hendzel@prz.edu.pl

Otrzymywanie i właściwości fizyczne wybranych multiferroików na bazie BiFeO3

2023-12-08
, red.  Andrzej Bąk

Referat wygłosił: dr Tomasz Pikuła  z Politechniki Lubelskiej 

Materiały multiferroiczne są obecnie przedmiotem intensywnych badań. Szczególnie ciekawą grupą są materiały magnetoelektryczne czyli materiały wykazujące jednoczesne występowanie uporządkowania ferroelektrycznego i i ferro/antyferro/feri – magnetycznego. Materiały tego rodzaju mogą wykazywać istnienie sprzężenia magnetoelektrycznego tzn. pojawia się możliwość sterowania namagnesowaniem próbki za pomocą pola elektrycznego i odwrotnie sterowanie polaryzacją elektryczną poprzez przyłożenie pola magnetycznego. Występowanie wystarczająco silnego sprzężenia magnetoelektrycznego w materiale stwarza możliwość wielu zastosowań jak chociażby czujniki pól magnetycznych AC i DC, przetworniki, układy do odzyskiwania energii ze środowiska, układy napięciowego odczytu danych z dysków magnetycznych.

W ramach niniejszego wystąpienia zaprezentowane zostaną badania struktury, właściwości magnetycznych i magnetoelektrycznych żelazianu bizmutu (BiFeO3), oraz żelazianu bizmutu domieszkowanego jonami ziem rzadkich: Nd, La, Dy, Pr. Dodatkowo omówiony zostanie ciekawy przypadek związku Aurivilliusa Bi5Ti3FeO15, który pomimo, że jest paramagnetyczny w temperaturze pokojowej wykazuje występowanie sprzężenia magnetoelektrycznego. Szczególny nacisk zostanie położony na mikroskopowe przyczyny występowania efektu magnetoelektrycznego w multiferroikach jednofazowych oraz kompozytach faz piezoelektrycznej z magnetostrykcyjną.

 

Powrót do archiwum aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję